Zelf een geregistreerde Jamulus server maken

Er zijn talloze geregistreerde Jamulus servers beschikbaar om op te spelen. Een geregistreerde Jamulus server is wat voorheen een publieke server werd genoemd. Toch kan het zo zijn dat je zelf een server wilt maken Bijvoorbeeld om opnames te maken of gebruik te maken van eigen instellingen. Het maken van een geregistreerde server is vrij eenvoudig. Lees hier hoe je zelf een geregistreerde Jamulus server maakt.

Zorg er als eerste voor dat de computer die je als server wilt gebruiken op het netwerk is aangesloten met een ethernetkabel. Dat is bij de server nog belangrijker dan bij Jamulus.

Bij het installeren van Jamulus is ook een programma geïnstalleerd met de naam Jamulus server. Start dit programma op.

Instellingen van Jamulus Server

Zorg dat bij adresboek een genre is geselecteerd (dus iets anders dan “geen”). Door het genre te kiezen selecteer je een centrale server om je eigen server op aan te melden.

Het aantal centrale servers wordt steeds uitgebreid door de makers van Jamulus. Op https://jamulus.io/wiki/ stond een lijst met actuele centrale servers. Helaas is die lijst niet meer beschikbaar. Uiteraard kun je nog steeds de lijst terugvinden bij het registreren van je server in Jamulus Server.

Geef onder Mijn serverinfo ook een naam op voor de server en vul de stad en het land van je locatie in.

Is het gelukt?

Komt er achter het genre in groene letters te staan Geregistreerd? Dan is je server nu terug te vinden onder het geselecteerde genre voor gebruikers van Jamulus.

Krijg je de melding Centrale server vol? Dan zijn op de centrale server die je gekozen hebt al het maximum aantal van 200 servers aangemeld. Er is dan geen plaats meer beschikbaar.

Er zijn dan twee oplossingen:

  1. De server zo laten staan en wachten. Zodra er een plaats vrijkomt zal de server zich onmiddellijk alsnog registreren en kan deze worden gebruikt. Soms komt er snel een plek vrij en soms moet je daarvoor geduld hebben tot een rustig moment en kan er langere tijd overheen gaan.
  2. Kies een ander genre. Ieder genre heeft zijn eigen centrale server en mogelijk is op die andere server wel plek. Overigens is het wel zo netjes als je klassiek wilt spelen om je niet aan te melden onder rock, maar dan te kiezen voor een algemene categorie, bijvoorbeeld “Ieder Genre 1”.

Is het veilig om een eigen geregistreerde server te hebben?

Een eigen geregistreerde server verandert niets aan de beveiliging van je internetverbinding. Je netwerkinstellingen blijven namelijk onveranderd. De verbinding tussen jouw server en de buitenwereld wordt gelegd via de centrale server. Alleen via die centrale server kan men verbinden met jouw server.

Het is overigens niet zo dat alle muziek dan ook via de centrale server loopt, dat zou een veel te grote belasting voor die servers zijn. Alle verbindingen worden gestart via de centrale server. Als een verbinding een keer is gelegd gaan de muzieksignalen daarna wel rechtstreeks naar jouw server.

Lees ook:
Wat voor Jamulus server heb ik nodig?
Instellingen van de Jamulus server
FAQ – Jamulus server

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *