FAQ – Jamulus server

Op deze pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen over Jamulus server.

Hoe zit het met publieke en private servers?

In het verleden kende Jamulus publieke en private servers. Die termen worden in de laatste versies niet meer gebruikt. Het mechanisme van een server die openbaar vindbaar is of niet, bestaat nog steeds. Publieke servers worden tegenwoordig geregistreerde servers genoemd en private servers heten niet-geregistreerde servers.
Meer informatie over geregistreerde servers vind je hier: https://jamulus.davidjorritsma.nl/zelf-een-publieke-jamulus-server-maken/
Meer informatie over niet-geregistreerde servers:
https://jamulus.davidjorritsma.nl/zelf-een-private-jamulus-server-maken/

Hoe kan ik zelf een Jamulus-server opzetten?

Sander Visser geeft goede uitleg in deze video op YouTube. Er staat ook goede uitleg (in het Engels) op de site van Jamulus: https://jamulus.io/wiki/Running-a-Server

Hoe kies ik een server?

Je kunt een server het beste zien als een digitale repetitieruimte.
Een openbare server kies je uit de lijst die verschijnt bij het verbinden. Zoek vooral een server uit met zo weinig mogelijk vertraging (wordt ook met kleurtjes en in milliseconden aangegeven). Kijk verder of er op een server al mensen aan het spelen zijn en voor welke muziekgenre de server is geregistreerd.
Voor een niet-openbare server moet je de naam (of het ip-adres) krijgen van de beheerder van de server. Die vul je in in het vakje onderaan het aanmeldscherm.

In de Jamulus webinar heb ik begrepen dat de ping tijd afhankelijk is van de plaats waar de server staat.
Ik heb een server gezien die op ongeveer 70 km afstand van mijn huis staat met een ping tijd van ca. 27 ms.
Een andere server die op 200 km afstand van mijn huis staat heeft een ping tijd van ca. 15 ms.
Hoe kan dat?

De afstand is inderdaad van invloed op de pingtijd. Dus de basisregel is: hoe groter de afstand, hoe groter de pingtijd. Echter, daarnaast zijn er nog allerlei andere factoren van invloed, zoals bijvoorbeeld het aantal internetschakelpunten op de route. Misschien zit bijvoorbeeld die op 200km afstand op hetzelfde netwerk als je eigen internetprovider en wordt voor de server dichtbij een route via het buitenland gekozen. Het gaat dus meer om de afgelegde afstand van het signaal dan om de afstand hemelsbreed.

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht met veelgestelde vragen.

Lees ook:
Wat voor Jamulus server heb ik nodig?
Instellingen van de Jamulus server