Wat voor Jamulus server heb ik nodig?

Met Jamulus speel je via een “digitale repetitieruimte”, de Jamulus server. Zo’n server kan bijna iedere computer zijn, waarop het programma “Jamulus server” staat. Dat kan een computer zijn die je daar zelf voor instelt, maar er zijn ook kant-en-klare oplossingen. Maar wat voor Jamulus server kun je nu het beste kiezen?

Geregistreerde en niet-geregistreerde servers

In Jamulus wordt onderscheid gemaakt tussen geregistreerde en niet-geregistreerde servers. Voorheen werden dit respectievelijk publieke en private servers genoemd. Er is eigenlijk maar één verschil tussen die twee. Een geregistreerde server is voor alle Jamulus-gebruikers te vinden, een niet-geregistreerde server niet. Of, in technische termen, een geregistreerde server is aangemeld (geregistreerd) bij een centrale server en een niet-geregistreerde server niet.

Een centrale server is een server van de makers van Jamulus. Op zo’n centrale server wordt bijgehouden welke geregistreerde servers er actief zijn. Er zijn op dit moment 7 centrale servers. Vier van die servers richten zich op een specifiek genre:

  • Rock
  • Jazz
  • Klassiek/Folk
  • Koor/Barbershop

De andere drie zijn niet gericht op een bepaald genre. Op iedere centrale server kunnen maximaal 200 publieke servers worden aangemeld.

Bij het verbinden in Jamulus krijg je een lijst te zien van geregistreerde servers. Door linksboven in dat scherm een andere “lijst” te kiezen wissel je tussen centrale servers.

Een centrale server is dus uitsluitend een lijst van geregistreerde servers.

Door een server uit de lijst te kiezen kun je verbinden met een geregistreerde server. Dat kan iedereen doen, er is geen wachtwoord of toegangscode. Op een geregistreerde server kun je dus luisteren naar mensen die je nog niet kende, of je kunt met ze samenspelen.

Tot een niet-geregistreerde server krijg je alleen toegang als je het adres of de naam van die server weet. Die voer je dan in bij serveradres om toegang te krijgen.

Hoe kom ik aan een niet-geregistreerde server?

Je kunt zelf een niet-geregistreerde server opzetten. Lees op de pagina daarover hoe dat moet.

Ook zijn er verschillende partijen die (soms tegen betaling) een niet-geregistreerde server verhuren.

Je kunt daarvoor bijvoorbeeld terecht bij:

Wat voor Jamulus server heb ik nodig?

Als je het leuk vindt (of op zijn minst niet vervelend) om andere mensen tegen te komen kies dan voor een geregistreerde server.

Als je met een aantal mensen ongestoord wilt samenspelen zonder dat er toehoorders zijn, kies dan voor een niet-geregistreerde server.

Vind je het niet erg een klein bedrag te betalen en wil je graag ongestoord spelen, huur dan een niet-geregistreerde server bij een van de partijen uit het lijstje hierboven.

Ben je een beetje handig met computers dan kun je ervoor kiezen een eigen server op te zetten. Zelf een geregistreerde server maken is vrij eenvoudig, bij een niet-geregistreerde server is het iets ingewikkelder.

Lees ook:
Zelf een geregistreerde Jamulus server maken
Zelf een niet-geregistreerde Jamulus server maken
FAQ – Jamulus server


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *