Wat voor Jamulus server heb ik nodig?

Met Jamulus speel je via een “digitale repetitieruimte”, de Jamulus server. Zo’n server kan bijna iedere computer zijn, waarop het programma “Jamulus server” staat. Dat kan een computer zijn die je daar zelf voor instelt, maar er zijn ook kant-en-klare oplossingen. Maar wat voor Jamulus server kun je nu het beste kiezen?

Publieke en private servers

In Jamulus wordt onderscheid gemaakt tussen publieke en private servers. Er is eigenlijk maar één verschil tussen die twee. Een publieke server is voor alle Jamulus-gebruikers te vinden, een private server niet. Of, in technische termen, een publieke server is aangemeld bij een centrale server en een private server niet.

Een centrale server is een server van de makers van Jamulus. Op zo’n centrale server wordt bijgehouden welke publieke servers er actief zijn. Er zijn op dit moment 7 centrale servers. Vier van die servers richten zich op een specifiek genre:

  • Rock
  • Jazz
  • Klassiek/Folk
  • Koor/Barbershop

De andere drie zijn niet gericht op een bepaald genre. Op iedere centrale server kunnen maximaal 200 publieke servers worden aangemeld.

Bij het verbinden in Jamulus krijg je een lijst te zien van publieke servers. Door linksboven in dat scherm een andere “lijst” te kiezen wissel je tussen centrale servers.

Een centrale server is dus uitsluitend een lijst van publieke servers.

Door een server uit de lijst te kiezen kun je verbinden met een publieke server. Dat kan iedereen doen, er is geen wachtwoord of toegangscode. Op een publieke server kun je dus luisteren naar mensen die je nog niet kende, of je kunt met ze samenspelen.

Tot een private server krijg je alleen toegang als je het adres of de naam van die server weet. Die voer je dan in bij serveradres om toegang te krijgen.

Hoe kom ik aan een private server?

Je kunt zelf een private server opzetten. Lees op de pagina daarover hoe dat moet.

Ook zijn er verschillende partijen die (soms tegen betaling) een private server verhuren.

Je kunt daarvoor bijvoorbeeld terecht bij:

Wat voor Jamulus server heb ik nodig?

Als je het leuk vindt (of op zijn minst niet vervelend) om andere mensen tegen te komen kies dan voor een publieke server.

Als je met een aantal mensen ongestoord wilt samenspelen zonder dat er toehoorders zijn, kies dan voor een private server.

Vind je het niet erg een klein bedrag te betalen en wil je graag ongestoord spelen, huur dan een private server bij een van de partijen uit het lijstje hierboven.

Ben je een beetje handig met computers dan kun je ervoor kiezen een eigen server op te zetten. Zelf een publieke server maken is vrij eenvoudig, bij een private server is het iets ingewikkelder.

Lees ook:
Zelf een publieke Jamulus server maken
Zelf een private Jamulus server maken
FAQ – Jamulus server


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.