Op deze pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen over microfoons en koptelefoons bij het gebruik van Jamulus
In principe kun je een koptelefoon met ingebouwde microfoon gebruiken. Dat werkt echter alleen als ook je computer een combineerde aansluiting heeft en dus niet een aparte aansluiting voor microfoon en koptelefoon.
Verder zijn er ook een aantal nadelen aan:
– Je bent niet vrij in de plaats waar je de microfoon plaatst
– De microfoon zit mogelijk op een onhandige plaats/in de weg voor je instrument
– Zo’n microfoon gebruikt de geluidskaart van je computer. Een USB-microfoon heeft een ingebouwde geluidskaart. De meeste ingebouwde geluidskaarten geven relatief veel vertraging. Bij de aanschaf van een USB-microfoon kun je letten op een lage vertraging
– Het instellen van een USB-microfoon is meestal eenvoudiger
Er zijn zoveel modellen en merken dat ik geen advies kan geven.
Let bij een microfoon op de latency (dat is de vertraging die hij toevoegt). Dat staat meestal bij de specificaties en of deze enigszins geschikt is voor je instrument. Een (web)winkel kan daar wel in adviseren. Voor een bedrag tussen €60 en €120 kun je al een heel aardige microfoon aanschaffen.
Voor de koptelefoon zijn nog meer mogelijkheden dan voor de microfoon. Het is vooral belangrijk dat je ook jezelf terughoort via de koptelefoon. Dus een koptelefoon die over je oren heenvalt, of die je in je oor stopt is het beste. Die geven het minste directe geluid.
De ingebouwde microfoon van een MacBook of andere computer is zeker te gebruiken om de eerste ervaringen op te doen met Jamulus. Meestal is de geluidskwaliteit niet goed genoeg. Bovendien is een losse microfoon makkelijker te plaatsen ten opzichte van je instrument.
Je hebt altijd een koptelefoon nodig en kunt geen (ingebouwde) luidsprekers gebruiken. Dan gaat het geluid rondzingen.
In dat geval kun je in plaats van een USB-microfoon ook een “interface” kopen. Dat is een apparaatje die het analoge signaal van de microfoon omzet naar een digitaal signaal. Een interface sluit je aan via USB. Ook je koptelefoon kun je op de interface aansluiten. Konrad Viebahn vertelt dat hij een Thunderbolt-interface gebruikt. Dat is de oplossing met de allerminste vertraging, maar ook erg duur en niet op alle computers aan te sluiten. Een USB-interface volstaat ook. Bijvoorbeeld iRig, FocusRite, Zoom, Roland.
Zowel analoog als digitaal signaal verplaatst zich even snel (met de snelheid van het licht) door een kabel. Jamulus is een digitaal systeem, dus er is in alle gevallen een omzetting van een analoog geluidssignaal in een digitaal signaal nodig. Een USB-microfoon is in het algemeen sneller in die omzetting dan de geluidskaart van je computer. Dat is de reden dat een USB-microfoon vaak beter werkt.
Bluetooth geeft zo’n grote vertraging dat het niet werkt voor Jamulus. Er is een grote kans dat de oplossing van de vraagsteller wel werkt. Het beste is het even te proberen.
Microfoons
Zelf gebruik ik geen USB-microfoon, omdat ik al analoge microfoons had. Een aantal mensen met wie ik speel gebruiken de Samson C01U Pro. Dat is een redelijke microfoon voor een redelijke prijs. Ik weet dat deze goed verbindt met zowel Windows als Apple.
Interface
Mijn analoge microfoons sluit ik aan op een interface. Zelf gebruik ik een Zoom H5 of een iRig Pro Duo. Van andere mensen hoor ik ook goede ervaringen met interfaces van FocusRite.
Koptelefoon
Vrijwel alle analoge koptelefoons zijn aan te sluiten op de computer, de interface, of op de USB-microfoon. Het advies is om een koptelefoon te gebruiken die echt over je oren valt. Op die manier hoor je jezelf makkelijker via Jamulus en minder makkelijk rechtstreeks van je instrument.
Jamnsing
Als het echt niet lukt om je apparatuur te verbinden met je computer kun je nog overwegen een Jambox te gebruiken. Een Jambox is een minicomputer (Raspberry Pi) die speciaal is geconfigureerd voor Jamulus.
Ben je heel handig met computers, dan kun je er zelf een maken. Klik hier voor meer informatie daarover.
Wil je dat niet, neem dan contact op met Jan Smale. Hij verkoopt een kant en klaar ingestelde Jambox onder de naam Jamnsing. Bestellen en meer informatie kan via zijn site.
Er zijn 1001 soorten verschillende apparatuur. Dus dit is geen koopadvies en ook zeker niet van alles het beste. Er zijn dus vele alternatieven en zeker ook betere. Over het algemeen geldt wel dat met kwaliteit ook de prijs sterk toeneemt.
Ik heb hier geen ervaring mee, maar ik vermoed dat het wel zou kunnen werken.
Klik hier om terug te gaan naar het overzicht met veelgestelde vragen.