Als je met een besloten gezelschap wilt spelen via Jamulus kun je zelf een niet-geregistreerde server maken. Een niet-geregistreerde server is wat voorheen een private server werd genoemd. Het maken van een niet-geregistreerde server is in Jamulus heel eenvoudig. Echter, het vereist wel specifieke instellingen in je netwerk. Lees hier hoe je zelf een niet-geregistreerde Jamulus server maakt.
Zorg er als eerste voor dat de computer die je als server wilt gebruiken op het netwerk is aangesloten met een ethernetkabel. Dat is bij de server nog belangrijker dan bij Jamulus.
Bij het installeren van Jamulus is ook een programma geïnstalleerd met de naam Jamulus server. Start dit programma op.

Zorg dat bij adresboek is gekozen voor “geen”. Als je het wel aanvinkt wordt je server geregistreerd en is het niet langer een niet-geregistreerde server.
Eigenlijk is je niet-geregistreerde server nu klaar voor gebruik. Er zijn alleen nog een paar instellingen aan je netwerk nodig.
Netwerkinstellingen – IP-adressen
Alhoewel de server nu klaar staat kan hij nog niet worden gevonden vanaf het internet.
Iedere computer heeft namelijk verbinding met het netwerk via een IP-adres, een soort telefoonnummer van de computer.
Om te zorgen dat je server ook bereikbaar is vanaf het internet is het nodig het IP-adres van de computer waarop de Jamulus server staat te weten (het interne IP-adres) en het IP-adres van je internetaansluiting (het externe IP-adres). Je kunt de instructies hieronder gebruiken om beide IP-adressen op te zoeken. Zorg ervoor dat je de IP-adressen noteert. Je hebt ze later nodig.
Het interne IP-adres is als volgt te vinden:
- Windows 10: https://www.pc-tips.info/tips/ip-adres-zoeken-windows-10/
- Apple MacOS: https://nl.wikihow.com/Je-IP-adres-vinden-op-een-Mac
Let in beide gevallen op dat je kiest voor het adres van de netwerkkabel en niet van een eventuele WiFi-verbinding.
Het externe IP-adres is als volgt te vinden: Ga naar https://watismijnip.nl. Deze pagina geeft bovenin je externe IP-adres weer.
Netwerkinstellingen – Port forwarding
Iedere netwerkverbinding maakt gebruik van een netwerkpoort. Zo’n netwerkpoort wordt met een nummer aangeduid. In het geval van Jamulus gaat het om poort 22124.
Die instelling doe je in je modem of router. Aangezien die instelling bij elk merk anders werkt kan ik geen specifieke instructies geven. Zoek in de instellingen of in de handleiding van het modem of de router naar “port forwarding”, “poort doorsturen”, “open ports”, of “Network Address Translation/NAT”.
Als je dat hebt gevonden stel je daar in dat je verkeer dat via internet binnenkomt op poort 22124 wilt doorsturen naar je interne IP-adres. Je hebt daarbij meestal de keuze uit meerdere soorten verkeer. In elk geval zullen TCP en UDP in het lijstje staan. Soms zullen er meer zijn. Als je de keuze hebt is het voldoende alleen UDP te selecteren. In mijn geval ziet dat er als volgt uit:

Verbinden met de niet-geregistreerde server
Je kunt met de private server verbinden door in het veld Serveradres je externe IP-adres op te geven.

Als het werkt kun je dit externe IP-adres ook aan andere spelers geven en kun je met ze samenspelen.
Is het veilig om een eigen niet-geregistreerde server te hebben?
Regelmatig wordt gevraagd of het veilig is om een eigen server te hebben. Persoonlijk heb ik nog nooit gehoord van problemen die zijn ontstaan hierdoor en ik maak er zelf veelvuldig gebruik van.
Je maakt echter wel een (klein) gaatje in je internetbeveiliging en als je dat niet vertrouwt kun je een aantal zaken overwegen. Ik zal deze niet in detail uitleggen, alleen benoemen.
- Zet de Jamulus server op een computer waar verder geen andere software of data op staat en plaats die computer in een “demilitarised zone”. Sommige modems en routers hebben hier een functie voor. Voor de details verwijs ik naar de handleidingen van die apparaten.
- Gebruik een server in de cloud om Jamulus op te installeren. Dat kan bij alle grote cloudproviders, zoals Google, Amazon of Microsoft. Ik hoor ook goede verhalen over VULTR. Naast beveiliging is de hele snelle internetverbinding van cloudservers ook een voordeel voor Jamulus. VULTR heeft voor een redelijke prijs hele snelle servers met een goede verbinding. Let wel op hierbij: er zijn kosten verbonden aan zo’n server en je bent zelf verantwoordelijk voor de beveiliging. Die is doorgaans ingewikkelder om in te stellen dan op je eigen router. Om de kosten laag te houden kies je voor een server met Linux. Het instellen daarvan vereist wel kennis alhoewel er online wel handleidingen te vinden zijn.
Lees ook:
Wat voor Jamulus server heb ik nodig?
Instellingen van de Jamulus server
FAQ – Jamulus server
3 reacties op “Zelf een niet-geregistreerde Jamulus server maken”
In de nieuwste versie van jamulus is het vinkje: maak mijn server openbaar ‘ niet meer aanwezig.
‘Activeer geluidsopname’ is niet uit te vinken.
Hoe creëer ik dan mijn eigen server.
Dank u voor uw heldere verhaal
Beste Hugo, je hebt gelijk. Ik zie het nu ook.
Publieke of private servers bestaan niet meer in de nieuwste versie van Jamulus. Het is vervangen door geregistreerde en niet-geregistreerde servers. Per saldo komt dat op hetzelfde neer: niet-geregistreerd is privaat, geregistreerd is publiek. Het wel of niet registreren van de server doe je nu door een keuze te maken bij adresboek:
Geluidsopnames kunnen pas aan of uit worden gezet als op het tabblad “opties” een map voor de geluidsopnames is gekozen. Tot die tijd staat het vinkje aan en alhoewel er niks aan veranderd kan worden, wordt er ook niks opgenomen. Er is immers niet ingesteld in welke map de opnames terecht moeten komen.
Dank voor de tip. Ik zal de tekst op deze pagina nalopen en waar nodig aanpassen aan deze nieuwe versie van Jamulus.
Dag Hugo, ik heb je vraag beantwoord en meteen de website bijgewerkt voor deze nieuwe versie. Alleen ik vermoed dat je daar geen bericht van hebt gehad, omdat er iets mis ging met de mail. Bij deze nog een poging. Groet, David