Categorieën

Over Jamulus

Jamulus is software gemaakt door Volker Fischer om online te musiceren met maximaal 150 spelers. Op zijn site geeft hij de volgende toelichting:

De Jamulus-software maakt het mogelijk dat muzikanten in real time jamsessies kunnen uitvoeren via het internet. Er is één server met de Jamulus-serversoftware die de audiogegevens van elke Jamulus-client verzamelt, de audiogegevens mengt en de mix terugstuurt naar elke client.

Jamulus is Open Source software (GPL, GNU General Public License) en draait onder Windows (ASIO), MacOS (Core Audio) en Linux (Jack). Het is gebaseerd op het Qt-raamwerk en maakt gebruik van de OPUS-audiocodec.

De vereiste minimum internetverbindingssnelheid is 200 kbps voor de up- en downstream. De ping-tijd (d.w.z. vertraging van de rondreis) van uw computer naar de server mag gemiddeld niet meer dan 40 ms bedragen.

Voor wie zich laat afschrikken door de technische termen heb ik het hieronder wat eenvoudiger weergegeven:

  • Via Jamulus kun je met meerdere mensen op hetzelfde moment samenspelen
  • Al deze mensen melden zich aan bij een Jamulus-server, een soort online repetitieruimte.
  • Jamulus mag je gratis downloaden en gebruiken
  • Jamulus doet het op vrijwel alle computers en laptops (Windows, MacOS, Linux). Let op: het werkt dus niet op Chromebooks, smartphones en tablets!
  • Iedere vaste internetverbinding in Nederland is geschikt om te kunnen spelen. Bij grotere ensembles is het wel raadzaam te kijken naar de bandbreedte waarmee de servercomputer is verbonden.

Op de Jamulus-site vind je documentatie, een discussieforum en het programma zelf.

Echter, al deze informatie is in het Engels en redelijk technisch van aard. Op deze site wil ik graag de informatie over het gebruik van Jamulus zo toegankelijk mogelijk maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *