Instellingen van de Jamulus server

Als je een eigen Jamulus server gebruikt kun je zelf instellingen aanpassen. Lees hier over de belangrijkste serverinstellingen.

Geluidsopname

Je kunt je Jamulus sessie eenvoudig opnemen vanaf de Jamulus server.

Door een vinkje te zetten bij “Activeer geluidsopname” start er een opname zodra de eerste persoon inlogt op je server. De opname stopt ook weer automatisch als de laatste persoon uitlogt.

Jamulus server setup

Op het tweede tabblad (Opties) kun je door op de knop “Geluidsopnamedirectory” te klikken kiezen waar je de opname wilt opslaan.

Jamulus server opties
Jamulus server opties

De opnames zullen worden gemaakt in het formaat van het programma Reaper. Dit programma is in een proefversie gratis te downloaden vanaf https://www.reaper.fm.

Het mooie is dat iedere speler in Reaper een eigen kanaal krijgt en dat dus ook de verhouding in volume tussen de spelers ook nog achteraf kan worden bijgesteld in de opname.

Welkomstbericht

Op het scherm “Server setup” kun je in het vak “Welkomstbericht Chatvenster” een tekst typen die wordt getoond in het chatvenster zodra iemand inlogt op Jamulus.

Taal

Op het scherm “Opties” kun je de taal kiezen waarin de Jamulus server wordt getoond. Dit heeft alleen effect op de server zelf en niet op de spelers die inloggen op de server.

Overige instellingen

Naast de instellingen die op het scherm van het serverprogramma kunnen worden gedaan zijn er ook nog instellingen die via de opdrachtregel moeten worden toegepast. Voor een beschrijving van hoe dat werkt verwijs ik graag naar de pagina daarover op de site van de makers van Jamulus: https://jamulus.io/de/wiki/Command-Line-Options.

Twee instellingen wil ik met name onder de aandacht brengen:

  • –fastupdate: wanneer deze instelling wordt gebruikt op de server kan op de clients die ermee verbonden zijn de instelling “kleine netwerkbuffers” gebruiken worden aangezet. Fastupdate vereist een wat zwaardere server, maar zorgt wel voor een kleinere vertraging.
  • –numchannels: deze instelling bepaalt hoeveel gebruikers er gelijktijdig met de server kunnen verbinden. Zonder deze instelling zijn dat er maximaal 10. Met deze instelling is het op te voeren tot maximaal 150 spelers.

Lees ook:
Zelf een publieke Jamulus server maken
Zelf een private Jamulus server maken
FAQ – Jamulus server

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *