Instellingen van de Jamulus server

Als je een eigen Jamulus server gebruikt kun je zelf instellingen aanpassen. Lees hier over de belangrijkste serverinstellingen.

Geluidsopname

Je kunt je Jamulus sessie eenvoudig opnemen vanaf de Jamulus server.

Door een vinkje te zetten bij “Activeer geluidsopname” start er een opname zodra de eerste persoon inlogt op je server. De opname stopt ook weer automatisch als de laatste persoon uitlogt.

Let op: zolang je op het tabblad “opties” geen opnamedirectory hebt opgegeven is deze instelling grijs. Er staat dan wel een (grijs) vinkje, maar er worden geen opnames gemaakt.

Jamulus server setup

Op het tweede tabblad (Opties) kun je door op de knop “Geluidsopnamedirectory” te klikken kiezen waar je de opname wilt opslaan.

Jamulus server opties

De opnames zullen worden gemaakt in het formaat van het programma Reaper. Dit programma is in een proefversie gratis te downloaden vanaf https://www.reaper.fm.

Het mooie is dat iedere speler in Reaper een eigen kanaal krijgt en dat dus ook de verhouding in volume tussen de spelers ook nog achteraf kan worden bijgesteld in de opname.

Welkomstbericht

Op het scherm “Server instellingen” kun je in het vak “Welkomstbericht Chatvenster” een tekst typen die wordt getoond in het chatvenster zodra iemand inlogt op Jamulus.

Taal

Op het scherm “Opties” kun je de taal kiezen waarin de Jamulus server wordt getoond. Dit heeft alleen effect op de server zelf en niet op de spelers die inloggen op de server.

Overige instellingen

Naast de instellingen die op het scherm van het serverprogramma kunnen worden gedaan zijn er ook nog instellingen die via de opdrachtregel moeten worden toegepast. Voor een beschrijving van hoe dat werkt verwijs ik graag naar de pagina daarover op de site van de makers van Jamulus: https://jamulus.io/wiki/Running-a-Server#Command-Line-Options.

Twee instellingen wil ik met name onder de aandacht brengen:

  • –fastupdate: wanneer deze instelling wordt gebruikt op de server kan op de clients die ermee verbonden zijn de instelling “kleine netwerkbuffers” gebruiken worden aangezet. Fastupdate vereist een wat zwaardere server, maar zorgt wel voor een kleinere vertraging.
  • –numchannels: deze instelling bepaalt hoeveel gebruikers er gelijktijdig met de server kunnen verbinden. Zonder deze instelling zijn dat er maximaal 10. Met deze instelling is het op te voeren tot maximaal 150 spelers.

Lees ook:
Zelf een geregistreerde Jamulus server maken
Zelf een niet-geregistreerde Jamulus server maken
FAQ – Jamulus server

3 reacties op “Instellingen van de Jamulus server”

Hoe kan ik tekst uit WORD plakken in het venster Welkomstbericht..
Of
een andere methode om lettertype te gebruiken.

m vr gr

Het welkomstbericht kan worden opgemaakt met HTML-codering. Vanuit Word kan dat door het document op te slaan als HTML-document en vervolgens dit document te openen in een teksteditor (Notepad/Kladblok). Vervolgens kun je vanuit dat programma knippen en plakken naar Jamulus.
Maar… Word maakt (voor dit doel) nogal veel onnodige codes aan waardoor het HTML-bestand er onleesbaar ingewikkeld uit kan zien.
Makkelijker is een site gebruiken zoals Online HTML Editor. Aan de linkerkant maak je je welkomstboodschap op en het resultaat aan de rechterkant kopieer je en plak je in Jamulus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *