FAQ – Jamulus met beeld

Op deze pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen over Jamulus met beeld.

Ik zou graag mijn medespelers willen zien. Hoe pak ik dat aan?

Jamulus heeft geen oplossing om beeld door te geven. Wil je je medespelers toch zien, gebruik dan Skype, Zoom, Teams, Meet, Whatsapp of een ander systeem waarmee dat kan. Als je dat op je tablet of smartphone doet kun je hem zelfs nog op een strategische andere plek zetten dan de computer die je voor Jamulus gebruikt.
Eén ding is daarbij heel belangrijk: Alle spelers moeten in het videosysteem hun microfoon uitzetten (mute). Als je dat niet doet ontstaan er vreemde echo’s en gaat de kwaliteit van samenspelen achteruit.
Alhoewel het heel leuk is om je medespelers te zien kun je voor de timing beter gebruik maken van de hoorbare aanwijzingen (tellen, ademhaling, spelen van andere instrumenten) dan van de visuele. Die hebben mogelijk weer een vertraging.

Wanneer niet alle spelers in Jamulus kunnen werken, kunnen de mensen van Jamulus ook de mensen horen die alleen via Zoom zijn ingelogd?

In het webinar was het geluid van Jamulus naar Zoom doorgestuurd. Andersom heb ik nog niet geprobeerd. Voor meeluisteren of coaching kunnen dit soort koppelingen zinvol zijn. Gezien de grotere vertraging van Zoom dan van Jamulus zal het in de meeste situaties niet mogelijk zijn de Jamulus-spelers en Zoom-spelers gelijk te laten musiceren.

Hoe kan ik geluid doorsturen van Jamulus naar Zoom?

Ik heb dit zelf alleen op MacOS gedaan. Daar werkt het als volgt:
Download en installeer blackhole. Neem dan de volgende stappen:
* Ga naar Audio/Midi-configuratie (onder hulpprogramma’s).
* Voeg een multi-uitvoerapparaat toe. Vink in het multi-uitvoerapparaat je interface of koptelefoon aan én blackhole.
* Zet in Jamulus de invoer op je microfoon en de uitvoer op het multi-uitvoerapparaat
* Zet in Zoom zowel de microfoon als de luidspreker op blackhole.
Jamulus stuurt het geluid nu naar het multi-uitvoerapparaat. Dat werkt als een digitale splitter. Het signaal gaat daarom zowel verder naar je eigen koptelefoon of interface, als naar blackhole. Aangezien blackhole weer je invoer is in Zoom kunnen de mensen in Zoom het geluid uit Jamulus horen.

Is het handig als de dirigent op Zoom het tempo aangeeft?

Het beeld in Zoom komt later dan het geluid in Jamulus. Dus als alle spelers inzetten op het beeld van de dirigent zal het hele orkest voor het gevoel van de dirigent te laat inzetten. Het vraagt dan heel veel van de dirigent om nog steeds de oorspronkelijke maat te blijven slaan. Past de dirigent zich aan, aan het geluid wat hij terughoort en blijven de spelers spelen op de slag van de dirigent dan zal het stuk binnen een paar maten nog maar half zo snel klinken en in chaos uitmonden.
Beter is het om de dirigent het tempo te laten aangeven met geluidssignalen. Bijvoorbeeld tellen, of tikken werken heel goed.
Zoom is wel handig om te zien of iedereen klaar zit om te gaan spelen en voor het sociale aspect van samenspelen.

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht met veelgestelde vragen.